Φιλοξενία Ολλανδών μαθητριών στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+

Από την Τρίτη 9 έως και την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 το σχολείο μας υποδέχτηκε 6 μαθήτριες και 2 εκπαιδευτικούς από το σχολείο AERES  της πόλης Βελπ στην Ολλανδία, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + για κινητικότητα μαθητών και προσωπικού με τίτλο “Talent for Growth”. Στην παιδαγωγική ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Θωμά Μαγδ., Λούβαρης Κ.,  Τριανταφύλλου Ελ. και Τρούμπουλα Ιωαν.

Την πρώτη μέρα, μετά από το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του σχολείου μας από την Διευθύντρια κ. Θωμά Μαγδαληνή, οι φιλοξενούμενοι ενσωματώθηκαν σε τάξη με μαθητές/τριες του σχολείου μας μέσα από δραστηριότητες γνωριμίας και παρακολούθησαν παρουσίαση με στόχο την αφύπνιση και τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης και θέμα την Κλιματική Αλλαγή από το Γεωλόγο κ. Λούβαρη Κων. και μάθημα  Αγγλικών με το ίδιο θέμα από την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Τριανταφύλλου Ελ..

Ακολούθησε «ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού»  με περιήγηση στα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης και σκοπό να γνωρίσουν την ιστορία, τη γεωμορφολογία, τον πολιτισμό, τους ρυθμούς της καθημερινότητας στην πόλη μας.

Τη δεύτερη μέρα οι φιλοξενούμενοι, συνοδευόμενοι από τον όμιλο «Νέοι πειραματιστές» του σχολείου μας, ξεναγήθηκαν στις Θερμοπύλες (λόφος Κολωνού, Μνημείο Λεωνίδα, Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης, θερμές ιαματικές πηγές). Μυθολογία, ιστορία, γεωλογία, εναλλακτικές πηγές ενέργειας και εναλλακτικοί τρόποι φροντίδας της υγείας ήταν οι βασικοί θεματικοί άξονες που οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΕΑ Στυλίδας-Υπάτης κ. Μαμμή Ζωή και κ. Αγγελής Κων. ανέπτυξαν με βιωματικό τρόπο.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, Ολλανδοί και Έλληνες έκαναν μπάνιο στα ιαματικά νερά της περιοχής και απόλαυσαν τη χαλάρωση και τις ευεργετικές, θεραπευτικές ιδιότητές τους. Η μέρα συνεχίστηκε με πεζοπορία στο Γοργοπόταμο και την ιστορική γέφυρα.

Την Τρίτη μέρα σειρά είχε η επίσκεψη στο Κακογιάννειο  Αστεροσχολείο Υπάτης για ένα «ταξίδι στα αστέρια» με προσομοίωση του ουράνιου θόλου. Ο υπεύθυνος του Αστεροσχολείου κ. Λούβαρης Κων. έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση ενημέρωσης σχετικά με την αστρονομία συνδυάζοντας επιστημονικά δεδομένα με μυθολογία, ιστορία, μουσική και τέχνες, και μια παρουσίαση ευαισθητοποίησης για τον καιρό, το κλίμα και επίδειξη του τηλεσκοπίου του Αστεροσχολείου. Στη συνέχεια έγινε περιήγηση στις ιαματικές πηγές, το Κέντρο Υδροθεραπείας και το πάρκο των Λουτρών Υπάτης όπου οι μαθητές/τριες απόλαυσαν παραδοσιακά, ελληνικά, ομαδικά  παιχνίδια. Επιστρέφοντας στο σχολείο , οι μαθητές/τριες φύτεψαν μια ελιά σαν μια συμβολική κίνηση φιλίας, συνεργασίας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας που πρέπει ιδανικά να χαρακτηρίζει τους αυριανούς, ενεργούς πολίτες της Ευρώπης.

Η μέρα έκλεισε με αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμαρχος Λαμιέων και απονομή αναμνηστικών μέσα σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα με λαμπερά, εφηβικά πρόσωπα και χαμόγελα!

Οι μαθήτριες από την Ολλανδία φιλοξενήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο από οικογένειες μαθητριών μας και είχαν την  ευκαιρία να βιώσουν την ελληνική φιλοξενία, τον τρόπο ζωής  και να γευτούν τη σπιτική, τοπική κουζίνα.

Η επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για το σχολείο μας αλλά άφησε θετικό πρόσημο σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν προβληματισμούς αλλά και βέλτιστες πρακτικές τόσο για τη διδασκαλία όσο και για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους. Οι μαθητές/τριες και των δύο χωρών βγήκαν από τη «ζώνη ασφαλείας» τους και κλήθηκαν να ξεπεράσουν τον αρχικό δισταγμό, την αμηχανία, την ανασφάλεια και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις με στόχο την επικοινωνία, την ομαδικότητα, τη συνεργασία και τη συμπερίληψη. Με εργαλείο την Αγγλική γλώσσα, τον ενθουσιασμό και τον νεανικό αυθορμητισμό κατάφεραν να αλληλεπιδράσουν, να βρουν κοινά σημεία, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν γνώσεις κι εμπειρίες, να καλλιεργήσουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες,  και να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν σύνορα ούτε αξεπέραστα πολιτισμικά εμπόδια ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

σας ευχαριστούμε, ελπίζουμε να αποκομίσατε θετικές εμπειρίες από το σχολείο μας και την παραμονή σας στη χώρα μας κι ευχόμαστε να πετύχετε όλους τους στόχους σας ακαδημαϊκούς και προσωπικούς!

Σύνταξη του άρθρου: Τριανταφύλλου Ελένη, ΠΕ06