ΕΚΑΒ

Την Τρίτη 12, την Παρασκευή 15 και τη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Λαμίας παρακολούθησαν σεμινάριο πρώτων βοηθειών ανά τμήμα από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Σε θεωρητικό επίπεδο, μέσα από παρουσιάσεις και συζήτηση,  οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της ψύχραιμης και αποτελεσματικής, αρχικής παρέμβασης σε  ένα επείγον περιστατικό, μέχρι να είναι διαθέσιμη επαγγελματική βοήθεια από διασώστες – γιατρούς – νοσηλευτές.

Σε πρακτικό επίπεδο, εξασκήθηκαν ατομικά μέσα από ρεαλιστικά σενάρια, στην παροχή ΚΑΡΠΑ, τη χρήση απινιδωτή, τη διαχείριση περιστατικού πνιγμονής,  λιποθυμίας και αιμορραγίας, εφαρμόζοντας τις τεχνικές που διδάχθηκαν σε ειδικές κούκλες που προσομοιάζουν το ανθρώπινο σώμα.

Ξεπερνώντας την άγνοια, το φόβο και την επιφυλακτικότητα ενήργησαν σαν εκπαιδευμένοι πρώτοι ανταποκριτές, δίπλα από έναν συνάνθρωπο σε κίνδυνο και επέδειξαν την απαραίτητη ψυχραιμία. Εκτός από τις πρακτικές δεξιότητες, αποκόμισαν την αίσθηση τόσο της ευθύνης τους σαν ενεργοί πολίτες όσο και της αυτοπεποίθησης που προκύπτει από τη γνώση ότι μπορούν τώρα πλέον και οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σώζοντας ζωές ή συμβάλλοντας στον περιορισμό των συνεπειών.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου ο μαθητές/τριες πιστοποιήθηκαν για τις γνώσεις τους.

Το σχολείο μας συγχαίρει τους διασώστες ΕΚΑΒ για την ευσυνειδησία και την προσφορά τους και τους ευχαριστεί θερμά για την διεξαγωγή των σεμιναρίων. Πιστεύουμε πως το σπουδαίο «μάθημα ζωής» που πήραν οι μαθητές και μαθήτριες μας τις μέρες αυτές θα συμβάλει στην προσωπική τους εξέλιξη αλλά και γενικότερα στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δυστυχώς δεν είναι εξοικειωμένη με την παροχή πρώτων βοηθειών σε εξω-νοσοκομειακό επίπεδο με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και ανθρώπινες ζωές.

Η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια είναι προτεραιότητα όλων μας. Οι γνώσεις πρώτων βοηθειών σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση όλων των μελών της κοινότητας και την καλλιέργεια πνεύματος  αλληλεγγύης είναι απαραίτητες. Το σχολείο είναι ίσως ο πιο κατάλληλος χώρος για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία.

Σύνταξη του άρθρου: Τριανταφύλλου Ελένη, ΠΕ06