Επίσκεψη ……. στη γνώση και στη φαντασία

Στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας απέκτησαν μια διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία. Επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος» της πόλης μας και ξεναγήθηκαν ανά ομάδες.

Στο χώρο της βιβλιοθήκης ενημερώθηκαν για τον τρόπο οργάνωσής της, τη λειτουργία της, τον τρόπο ταξινόμησης των βιβλίων  αλλά και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από τον αριθμό των βιβλίων – μερικές χιλιάδες τίτλοι – αλλά και τη διάταξή τους στο χώρο που σε αρκετούς θύμισε έναν «λαβύρινθο».

Αυτό που κυρίως μάγεψε τους μικρούς μαθητές ήταν η επίσκεψη στο χώρο της Πινακοθήκης, στον οποίο φιλοξενούνταν δημιουργίες  36 καλλιτεχνών με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων. Μέσα από την κατατοπιστική ξενάγηση που έκανε ο ιστορικός τέχνης κ. Μπουραζάνης Κωνσταντίνος, οι μαθητές αντιλήφθηκαν τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης των καλλιτεχνών, την ποικιλία των εικαστικών μέσων που χρησιμοποίησαν αλλά και το μοναδικό τρόπο που προσέγγισαν το θέμα «instincts», ένστικτο, που αποτελούσε και τον τίτλο της έκθεσης.

Στο χώρο βρισκόταν και η εικαστικός και πρόεδρος του ΣΚΕΤΚΕ, κ. Βίκυ Βλαχογιάννη, η οποία μίλησε στους μαθητές για τον τρόπο που η ίδια δημιουργεί, το πώς εκφράζεται με το χρώμα αλλά και την πηγή έμπνευσής της.

Με την επιστροφή στο σχολείο οι μαθητές αποτύπωσαν με γραπτό κυρίως λόγο τις εντυπώσεις τους από αυτή την επίσκεψη και ανέδειξαν μέσα από τα κείμενά τους το πόσο σπουδαίο είναι να κυνηγάμε, να ακολουθούμε τα όνειρά μας, να αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να εξελισσόμαστε διαρκώς.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν τους παραπάνω χώρους με την συνοδεία των φιλολόγων του σχολείου, κ. Δουβάρα Αικατερίνης, κ. Καραχρήστου Γεωργίας, κ. Κόκκαλη Αθανασίας, κ. Κοντογεώργου Λουκίας, και Φούντα Βασιλικής στα πλαίσια της Δράσης: Σχολική Βιβλιοθήκη – Τρίτος Χρόνος: «Ανοίγουμε πανιά για το βιβλιοταξίδι μας».

Σύνταξη του άρθρου: Κοντογεώργου Λουκία, ΠΕ02