Η ομάδα μου κι εγώ: Συμμετέχω, Αγωνίζομαι, Δημιουργώ

«Όταν η παράδοση αποτυπώνεται στον καμβά…»

Οι μαθητές της Α΄ τάξης στα πλαίσια εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση εργάστηκαν με μεράκι για τη δημιουργία παραδοσιακής ποδιάς και κεφαλόδεσμου. Οπτικοποιήσαν  με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την αρμονική σχέση και το σεβασμό που εξέφραζε ο λαός σε οτιδήποτε αφορά  την τέχνη του. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Παληογιάννη Μ. (ΠΕ80) γνώρισαν το ρυθμό και την υψηλή αισθητική της παράδοσης, η οποία αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής του ανθρώπου.


Παραδοσιακά Παιχνίδια: παιχνίδια που διασκεδάζουν

Τα τμήματα της Α΄  τάξης συγκέντρωσαν πληροφορίες για τους κανόνες παραδοσιακών ομαδικών παιχνιδιών. Τα παιχνίδια αυτά περνούν από γενιά σε γενιά με προφορική περιγραφή ή επίδειξη από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

Τα παραδοσιακά παιχνίδια στηρίζονται σε ένα σενάριο ομαδικής δράσης και διασκέδασης, πάντα με νικητές και ηττημένους, και διακρίνονται για το πνεύμα συνεργασίας και την υπακοή στους κανόνες.

Είναι παιχνίδια που διασκεδάζουν, αλλά ταυτόχρονα προωθούν την ευγενή άμιλλα, την ευστροφία και την εφευρετικότητα.

Τα παιχνίδια που έμαθαν να παίζουν τα παιδιά με τη βοήθεια της κ. Γιολδάση Γ. (ΠΕ 88.02) είναι τα παιχνίδια της γειτονιάς: Περνά – Περνά η μέλισσα, το κορόιδο, το κουτσό, τα αγαλματάκια, τα μήλα, το σχοινάκι, οι μπίλιες, το σπασμένο τηλέφωνο, η τριότα, η τσελίκα, το Μπιζ, και η τυφλόμυγα.