Το Πείραμα Του Ερατοσθένη

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ Δρ. Γ.ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΕΕ ΠΕ 04 ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΠΕ.Κ.Ε.Σ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

Το σχολείο μας συμμετέχει φέτος στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2022» που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Φθιώτιδας, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία).

Σημαντική βοήθεια στην προετοιμασία μας υπήρξε η παρουσίαση που έγινε διαδικτυακά ανά τμήμα την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών (ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας) Δρ. Γιώργο Γιάννακα, Φυσικό Ρ/Η, M.Sc, Ph.D.


Με ιδιαίτερη χαρά τον φιλοξενήσαμε και στο σχολείο μας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 για την πρακτική εφαρμογή. Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, απολαύσαμε την εμπειρία και πραγματοποιήσαμε τη μέτρηση στα λίγα δευτερόλεπτα ηλιοφάνειας που είχαμε στη διάθεσή μας.

Επιχειρήσαμε να αναβιώσουμε στο προαύλιο του σχολείου μας το πείραμα που ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος επινόησε για να υπολογίσει την ακτίνα και την περιφέρεια της Γης βασισμένος σε γνώσεις Γεωμετρίας. Ταυτόχρονα με μαθητές από σχολεία στην Ελλάδα και τον κόσμο  χρησιμοποιήσαμε απλά μέσα, όπως μια ξύλινη ράβδο, ένα ορθογώνιο τρίγωνο και μια μεζούρα, για να μετρήσουμε τη σκιά της ράβδου ακριβώς την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του (12.38 για την πόλη μας).  Στη συνέχεια, με βάση τις μετρήσεις μας υπολογίσαμε τη γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του ηλίου με την ξύλινη ράβδο για να υπολογίσουμε την περίμετρο και την ακτίνα της γης. Αναλυτική παρουσίαση του πειράματος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ  https://panekfe.gr/eratosthenes

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννακα για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, για την εξαιρετική διαδικτυακή παρουσίαση και για τον χρόνο που διέθεσε στο σχολείο μας.

Η οργάνωση της δράσης έγινε με πρωτοβουλία της εκπ/κού Τριανταφύλλου Ελένης, τεχνική υποστήριξη των εκπ/κών Λιασκώνη Γεωργίου και Λούβαρη Κωνσταντίνου, καθώς και τη συνδρομή της διευθύντριας κ. Βελέντζα Παναγιώτας και όλων των εκπ/κών του σχολείου.