Τοπική Ιστορία – Γνωρίζουμε τον τόπο μας

Την Τετάρτη   1/12/21 οι μαθητές της  Γ΄ Tάξης  μαζί με τους συνοδούς καθηγητές Γιολδάση Γ., Δουβάρα  Αικ., Λούβαρη Κων. και Κουτσικούρη Ευθ., επισκέφτηκαν τους τρεις σημαντικούς ιστορικούς τόπους της περιοχής μας: Αλαμάνα, Θερμοπύλες, Γοργοπόταμο.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  και συγκεκριμένα της ενότητας “Η ιστορία σου είναι η ιστορία του τόπου σου – Φθιωτικό Ιστορικό Τρίγωνο” που διδάσκεται από την κ. Γιολδάση  με μια κυκλική προσέγγιση: από την τάξη στο πεδίο και ξανά στην τάξη.  Η επιτόπια μελέτη έγινε με διαθεματικό τρόπο, συνδύασε μυθολογία – ιστορία-αρχαία ελλ. γλώσσα -γεωγραφία-γεωλογία και έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να  εμπεδώσουν βιωματικά  πληροφορίες και γνώσεις που είχαν πάρει στην τάξη το προηγούμενο διάστημα.

Οι τρεις εμβληματικοί ιστορικοί τόποι, η μορφολογία τους, η ποικιλία σε φυσικούς πόρους, τα μουσεία, τα μνημεία και οι επιγραφές που οι μαθητές είδαν από κοντά – κάποιοι για πρώτη φορά!- βοήθησαν στην ουσιαστικότερη αντίληψη  της τοπικής ιστορίας  και τη συνειδητοποίηση του ρόλου της περιοχής στην οποία ζουν σήμερα.

Ήταν ένα ερέθισμα για σεβασμό στο παρελθόν, στην τοπική ταυτότητα και στο περιβάλλον αλλά και για υπευθυνότητα για το μέλλον του τόπου.